Lasertherapie

Lasertherapie is nog een relatief onbekende, maar effectieve behandeling om weefselherstel te bevorderen. Daarnaast heeft het ook een pijndempend en ontstekingsremmend effect.

Met een mooi woord wordt dit ook wel fotobiostimulatie of photobiomodulatie genoemd.

Ik gebruik bij de behandeling een high power laser die ik kan instellen op de juiste sterkte en schijn dan met een handdiode gericht laserlicht in de (beschadigde) cellen. Het laserlicht kan tot wel 12 cm doorschijnen, waardoor ook dieper gelegen weefsel kan worden bereikt. Tijdens de behandeling krijg je een speciale laserbril op, om je ogen te beschermen. De behandeling is geheel pijnloos en duurt ongeveer 5-10 minuten.

Wat doet lasertherapie?

Het laserlicht wordt in de mitochondriƫn (energiefabriekjes van de cel) geabsorbeerd door de chromoforen. Hierdoor krijgen de cellen meer energie (ATP), zodat ze beter kunnen functioneren. De vaten verwijden (vasolidatie door NO) waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen komen en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmend en pijndempend effect.

Wanneer lasertherapie?

Vanwege het effect op celniveau kan lasertherapie bij veel problemen ingezet worden. Zo is de laser effectief bij peesletsel, kneuzingen, verstuikingen, wonden, botbreuken en zenuwpijn.

Je kunt hierbij dus denken aan een tenniselleboog, verstuikte enkel, hielspoor. Herstel na een operatie, maar ook aan neuropathie en artrose (het gaat er dan niet van over, maar geeft wel pijnverlichting en meer bewegingsvrijheid).

Wanneer niet?

Er zijn wel enkele contra-indicaties voor lasertherapie. Zo kan lasertherapie niet toegepast worden direct over tatoeages. Ook bepaald medicijngebruik gaat niet samen met lasertherapie. Het is daarom belangrijk dit vantevoren goed te bespreken.

Vragen? Stel ze hier! Of maak meteen een afspraak:

12 + 4 =