Medical Taping Concept

Het medical taping concept (MTC) wordt ook wel kinesio taping genoemd en is van oorsprong een Aziatische tapemethode. De tape heeft niet alleen een stabiliserende werking op gewrichten, maar (in tegenstelling tot conventionele tape) helpt ook de spieren in hun functie en stimuleert en ondersteunt de bloed en lymfecirculatie.

De methode is ontwikkeld vanuit het idee dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen.

Hierbij maak ik gerbuik van CureTape®, een elastiche katoenen tape met een anti-allergische lijmlaag. De lijmlaag is zo aangebracht, dat de tape ventileert, daardoor wordt de tape zeer goed verdragen, zelfs bij langdurige toepassing, meestal merk je bijna niet dat het erop zit. De tape is watervast, dus ermee douchen of zwemmen is geen probleem.

Medical taping wordt dus niet gebruikt om de mobiliteit van gewrichten te beperken, zoals bij gewone sporttape. Door de speciale technieken en de elastische tape is het mogelijk om de functie van het gewricht juist te verbeteren, waardoor je meestal beter beweegt met de tape, dan zonder de tape! Hierdoor blijft de circulatie beter en herstel je sneller van blessures.

Wanneer Medical Taping?

Medical taping kan ingezet worden bij blessures, zoals verstuikingen, verrekkingen, kneuzingen, spierscheuring(bijv. zweepslag) en bloeduitstortingen.
Het kan spieren ondersteunen, bijvoorbeeld bij overbelasting (tennis-elleboog, muisarm etc.) bijna alle spieren zijn te tapen, op de rug, buik, nek, schouders, armen, benen etc.)
Het kan helpen bij het verbeteren van je houding.
Bij nekklachten, hoofdpijn, schouderklachten
menstruatieklachten
COPD en hooikoorts

Wat doet medical taping?

Door een speciale manier van aanbrengen van de tape wordt de huid lokaal gelift, hierdoor wordt de onderhuidse druk direct verminderd, waardoor de bloedsomloop en de lymfestroom zich (lokaal) kunnen herstellen. Daardoor neemt de druk op de pijnreceptoren af en vermindert de pijn. Automatisch maakt dat een betere beweging mogelijk, wat bevorderend is voor weefselherstel.
Er zijn verschillende technieken om de tape aan te brengen en op die manier kunnen diverse weefsels op verschillende manieren beïnvloed worden. Zo kan een gewricht ondersteund worden of een spier geholpen worden in zijn functie. Maar ook de afvoer van afvalstoffen bij een bloed-uitstorting sneller af laten voeren. Daarnaast kan de tape invloed uitoefenen door prikkeling van de huidreceptoren (zoals bij menstruatieklachten of hooikoorts).

Voorbeeld van Kinesiotape versus gewone sporttape bij een enkelblessure:

Als je door je enkel gaat, reageert het weefsel met een steriele ontstekingsreactie, de enkel wordt dik.
Hierdoor komt er meer druk op het omliggende weefsel, waaronder de pijnreceptoren. De bloedcirculatie wordt verstoord en de lymfe-afvoer belemmerd. Vooral door de pijn krijg je een verstoord bewegingspatroon, je hebt geen normale beweging en spierfunctie meer.
Gewone sporttape heeft als doel de bewegingsfunctie te beperken, waardoor je minder pijn ervaart, omdat je je enkel niet meer beweegt.
Bij het aanleggen ontstaat een drukverhoging, waardoor de bloedcirculatie en lymfe-afvoer nog meer beperkt worden. Dit vertraagt het herstel (het weefsel ontvangt minder zuurstof en voedingsstoffen en afvalstoffen worden langzamer afgevoerd).
Ook het langdurig niet meer gebruiken van spieren en gewrichten zorgt voor een verminderde circulatie, bovendien ontstaan daardoor vaak bewegingsbeperkingen, waardoor behandeling nodig is om te revalideren.
Bij het medical taping concept wordt zoveel mogelijk geprobeerd de druk op het weefsel juist te verkleinen door de huid te liften, zo kan de bloedcirculatie en lymfe-afvoer zich herstellen en ervaar je minder pijn, waardoor je normaler kunt bewegen, wat de circulatie versnelt en het herstelproces weer bevordert.

Met andere woorden: Medical taping (of kinesiotaping) zorgt voor minder pijn en een sneller herstel.

Vragen? Stel ze hier! Of maak meteen een afspraak:

2 + 3 =