Chirotherapie bij gewrichtsblokkades

Bij chirotherapie worden vastzittende gewrichten losgemaakt, zodat zij weer optimaal kunnen functioneren.

Diverse klachten komen voort uit geblokkeerde gewrichten, met name in de rug/wervelkolom. Vaak ook klachten waarbij niet direct een link wordt gelegd met een “geblokkeerde” wervel. Bijvoorbeeld maagdarmklachten, hoofdpijn, nekklachten, uitstralende pijn in armen of benen, rugpijn.

De klachten kunnen ontstaan door irritatie van een zenuw die druk krijgt van een vastzittende wervel.
De zogenaamde spinale zenuwen treden tussen de wervels naar buiten en verzorgen de daaraan gekoppelde interne organen en lichaamsdelen. De zenuwopeningen tussen de wervels zijn bij sommige wervels niet al te groot. Door scheefstand van één of meerdere wervels worden de betreffende zenuwen ingeklemd en in hun functie belemmerd. Dit kan allerhande klachten geven in de gerelateerde gebieden.
De zenuw hoeft niet compleet te worden afgeklemd om klachten te veroorzaken. Een constante zeer lichte druk van de “scheve” wervel, kan de spinale zenuw al irriteren en klachten geven.

Ik heb de technieken geleerd bij dokter Mulder www.chiropractor.nl en maak naast de klassieke HVLA-manipulaties ook gebruik van een speciale tafel of “klapplankje” om de belasting voor zowel de de cliënt als mijzelf zo klein mogelijk te houden. Wanneer manipulaties niet mogelijk zijn, dan maak ik gebruik van de Dorn-methode om te mobiliseren en het gewricht zo uit te nodigen tot meer beweging.

Wanneer chirotherapie?

Chirotherapie is vooral geschikt voor klachten waarbij de oorzaak een mechanisch probleem is. Vaak is er een bewegingsbeperking of voel je zelf al dat er iets “scheef” of niet lekker zit. Ook bij tintelingen, prikkelingen of een brandend gevoel is de oorzaak vaak een gewrichtsblokkade en dan kan chirotherapie een uitkomst bieden.

Wat doet chirotherapie?

Met een zogenaamde HVLA -beweging (high velocity, low amplitude) wordt de ruimte in het gewricht een tikje groter, waardoor het gewricht terug kan veren in de goede stand. Hierbij ontstaat soms een krakend geluid. Dit geeft zowel een mechanische als neurofysiologische reset. Hierdoor zorgt het voor spier-ontspanning, pijndemping en meer beweeglijkheid.

 

Vragen? Stel ze hier! Of maak meteen een afspraak:

7 + 1 =