Shiatsu

Letterlijk betekent shiatsu “vingerdruk”. Het is een manuele (met de hand) therapievorm, waarbij druk wordt uitgeoefend op bepaalde plekken (Tsubo’s). Shiatsu komt van oorsprong uit China, waar het een klein onderdeel is van de Traditionel Chinese Geneeskunde (ook wel TCM genoemd). In de 6e eeuw is het door boeddhistische monniken naar Japan gebracht. In Japan is shiatsu zoals fysiotherapie in Nederland is, volledig geïntegreerd in de reguliere geneeskunde. Een belangrijk kenmerk van Shiatsu-therapie is dat niet alleen de klacht wordt behandeld, maar de cliënt in zijn geheel. Het lichaam wordt als geheel gezien en de oorzaak van problemen kan in een ander gebied liggen dan waar de klacht zich manifesteert. Shiatsu stelt dat lokale behandeling slechts symptoombestrijding is en zo niet altijd de oorzaak aanpakt.

Shiatsu-stijlen

Er zijn verschillende stijlen van Shiatsu. Bij manuele praktijk Anna wordt gewerkt met de stijl van Namikoshi en met de stijl van Masunaga/Ohashi (zen-shiatsu). De Namikoshi-methode kan makkelijk gecombineerd worden met andere massagetechnieken en wordt daarom in de praktijk ook vaak op de tafel uitgevoerd. Bij de Namikoshi-stijl wordt er gewerkt op de blote huid. Bij de Zen-stijl (Masunaga/Ohashi) wordt er gewerkt op een futon, een matras op de vloer en blijft de cliënt gekleed. De Zen-stijl is meer een op zichzelf staande behandelwijze en wordt daarom meestal niet gecombineerd met andere behandelmethodes, maar in zijn pure vorm gegeven. Daarnaast wordt er ook gewerkt met stoelshiatsu, waarbij in korte tijd de belangrijkste aandachtsgebieden worden behandeld, de nek, schouders en rug.

Wat doet Shiatsu?

Shiatsu helpt lichaam en geest terug in balans te komen, door bepaalde punten op het lichaam te prikkelen. Het zorgt er voor dat je afweersysteem beter werkt en dat je beter tegen invloeden van buitenaf kunt.

Wanneer Shiatsu?

Kort gezegd helpt shiatsu bij alle klachten die gerelateerd zijn aan stress. Dit kan stress zijn door drukte op het werk, emotionele gebeurtenissen, of zelf-opgelegde stress/druk. Een beetje stress kan geen kwaad, maar teveel stress zorgt ervoor dat je niet genoeg meer herstelt: je raakt uit balans. Daardoor kun je minder hebben en de kans op klachten wordt groter. Shiatsu is effectief bij tal van klachten. Zo helpt het vaak goed bij verschillende soorten hoofdpijn, nekklachten, schouderklachten, rugklachten, maar bijvoorbeeld ook bij hooikoorts, duizeligheid en prikkelbare darm. Je zit weer beter in je vel, voelt je fitter en je kunt beter tegen een stootje.

Vragen? Stel ze hier! Of maak meteen een afspraak:

9 + 8 =