Wat is stress en hoe kom ik ervan af?

Stress. De een presteert er beter door terwijl de ander er juist aan onderdoor gaat. Stress kent veel verschillende oorzaken en gezonde stress kan zelfs iets goeds zijn. Maar wanneer je te veel stress ervaart, kan dat nadelige gevolgen voor zowel je lichamelijke- en geestelijke gezondheid hebben. Maar hoe zit dat nou precies?

Harder werken

Hoewel veel mensen het niet weten, is stress eigenlijk heel handig. Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam juist kan handelen in, en het woord zegt het al, stressvolle situaties. Wanner zo’n situatie zich voordoet, ontvangt je brein een aantal prikkels. Je hartslag, bloeddruk en ademhaling gaan in zo’n geval omhoog. Op deze manier word je lichaam dus in staat gesteld om juist in situatie harder te werken. Daarom zeggen sommige mensen dat ze beter kunnen werken als ze onder druk staan: de stress geeft namelijk een extra boost.

Verdovend

Maar daarnaast geeft stress ook een pijnstillend stofje af. In moeilijke en stressvolle situaties word je lichaam zo als het ware verdoofd. Dit is erg handig omdat je in geval van nood dus sneller te werk kunt gaan en bovendien helder blijft nadenken. Het is dus niet zo gek dat veel mensen een beetje stress niet uit de weg gaan. Gezonde stress, noemen ze dat ook wel. Maar de lijn tussen gezonde stress en te veel stress, is jammer genoeg erg dun.

Een teveel aan stress

Teveel stress is namelijk allesbehalve goed voor je. En gezonde stress kan al snel overslaan op te veel stress, zonder dat je het zelf doorhebt. Maar wanneer je stresssysteem overbelast raakt, kan het aanslaan op willekeurige momenten. Bijvoorbeeld wanneer je in de supermarkt staat en plotseling het gevoel krijgt dat je in gevaar bent. Dat is een teken van te veel stress. Je krijgt dan een constante stressprikkel, dus ook op momenten dat een situatie helemaal niet levensbedreigend is. Hierdoor krijgt je lichaam nooit de kans om tot rust te komen sta je altijd ‘aan’.

Funest voor je immuunsysteem

Daarnaast is stress funest voor ons immuunsysteem. Je wordt gevoeliger voor ziektes en ontstekingen en hebt een continu verhoogde hartslag, iets wat erg schadelijk is voor je hart en bloedvaten. Maar stress kan ook je hersenen onomkeerbaar aantasten. Op langere termijn kun je namelijk minder onthouden of kun je geen onderscheid meer maken tussen doodnormale en levensgevaarlijke situaties. Dit kan een enorme impact hebben op je dagelijkse leven.

De oplossing

Het is daarom zaak om teveel stress altijd tegen te gaan of te verminderen. Een massage kan hier de oplossing zijn. Een massage zorgt er namelijk voor dat onder andere het hormoon oxytocine gehalte in je lichaam toeneemt. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en zorgt voor een gevoel van veiligheid en verbinding. Je komt tijdens een massage dus letterlijk tot rust en in verbinding met jezelf. Hierdoor ben je beter bestand tegen de negatieve effecten van stress.

Positieve effecten

Maar een massage heeft nog meer positieve effecten voor je immuunsysteem. Je lichaam maakt door een massage namelijk meer witte bloedcellen aan en deze bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Ziekteverwekkers blijven zo buiten de deur en ook schadelijke stoffen moeten veel meer moeite doen om jouw muur te doorboren.

Vragen? Stel ze hier! Of maak meteen een afspraak:

3 + 8 =

Share This