Oosterse en Westerse kijk op gezondheid: raakvlakken en verschillen

Ieder mens wil zich graag gezond voelen, maar wat is ‘gezond’ precies? De westerse en oosterse wereld hebben allebei een andere kijk op gezondheid en beide gebieden hebben verschillende geneeswijzen. Anna Bron maakt namelijk wel gebruik van methodes die van origine oosters zijn, maar geeft aan dat veel methodes ook in het westen een wetenschappelijke basis hebben. Wat is het verschil tussen de oosterse en westerse kijk op gezondheid en waar zitten juist de overeenkomsten?

Meridianen en energiebanen

Behandelmethodes als shiatsu-massages en cupping zijn niet bij iedereen bekend. Deze methodes zijn oosters van oorsprong. Omdat we niet dagelijks te maken krijgen met termen als meridianen, energiebanen en levensenergie, kunnen ze al snel zweverig overkomen. Toch hebben de westerse en oosterse kijk op gezondheid en genezing meer overlap dan je zou denken, en hebben de oosterse methodes op deze manier een duidelijke wetenschappelijke onderbouwing.

De oosterse kijk

In het oosten van de wereld, we hebben het dan over vooral Aziatische landen, wordt het menselijk lichaam gezien als een geheel. Gezondheid bestaat uit balans tussen alle verschillende systemen en onderdelen van je lichaam en je omgeving. Dit zijn bijvoorbeeld je fysieke en mentale conditie, slaapritme, voeding, stressniveau, omgeving, relaties en emoties. In de oosterse kijk staat ook levensenergie centraal. Over het lichaam lopen verschillende energiebanen, meridianen, die met acupunten met elkaar verbonden zijn. Over deze energiebanen stroomt de levenskracht, die alle onderdelen van je lichaam van energie voorziet. 

Het westerse beeld

De westerse kijk heeft hier overlap mee, maar er zijn ook verschillen. In het westen wordt het lichaam ook als geheel gezien, maar meer als een machine. Ieder onderdeel moet hierin met andere onderdelen goed samenwerken, zodat de volledige machine goed geolied draait. Valt er wel een onderdeel uit, kan dit opgelost worden door een lichamelijk tekort aan te vullen of symptomen te onderdrukken met medicijnen. De behandelingen zijn meestal gericht op de klacht. Er wordt gekeken naar het onderdeel waar je last van hebt. Vanuit die klacht wordt gezocht naar een oplossing.

Andere termen voor hetzelfde idee

Er zit dus overlap tussen beide. Beide stromingen gaan uit van een mens als geheel. Alleen de manier waarop het lichaam in kaart gebracht wordt is anders. De oosterse geneeskunst maakt vaak gebruik van metaforen. Dat zijn we hier in het westen niet zo gewend, want hier gaat het meestal over concrete concepten. Waar de oosterse kijk het heeft over energiebanen of meridianen, daar kijkt de westerse wetenschap naar het verloop van een zenuwbaan of een bloedbaan. Leg je beide kaarten over elkaar heen, dan zie je grotendeels dezelfde lijnen. Bij klachten kun je dit dus vanuit beide kanten bekijken en verklaren. Het kan een verstoorde energiebaan (oosters) genoemd worden of een overprikkeld segment (westers). 

Wetenschappelijk onderbouwde methodes

In de westerse geneeskunde wordt meestal gewerkt met protocollen en procedures. Er is een probleem en vanuit dat probleem zoeken we naar een oplossing. In de Oosterse geneeskunst wordt er meer naar de context van het probleem gekeken en minder direct naar het probleem zelf. De gedachte is dat als je het gehele functioneren verbetert, je de optimale omstandigheden creëert voor het lichaam om het probleem op te lossen. Deze denkwijze laat zich niet zo makkelijk vangen in een protocol. Dat maakt het ook moeilijk om het wetenschappelijk te onderbouwen, maar dat wil niet zeggen dat de oosterse methodes niet werken. Vaak kun je de werking zelfs ook wel verklaren vanuit het westerse model.

Manuele praktijk Anna

Anna heeft naast haar opleidingen in Oosterse geneeskunst zoals verschillende Shiatsu-stijlen, guasha, cupping en kinesio-taping ook diverse Westerse therapievormen geleerd, zoals sportmassage, triggerpoint-therapie en fasciarelease. Daarnaast onderhoudt ze ook haar medische basiskennis volgens de Plato-normen en is daarmee dus breed geschoold. Hierdoor kan ze problemen vanuit verschillende invalshoeken benaderen en dat maakt haar aanpak zo effectief! 

Vragen? Stel ze hier! Of maak meteen een afspraak:

14 + 13 =

Share This