Burn out? Een massage helpt!

Lieke (33) vertelt: ‘Al sinds ik het mij kan herinneren, ben ik een harde werker. Vanaf mijn veertiende had ik al allerlei bijbaantjes. Na de universiteit was ik vastbesloten om te promoveren. Dat betekende dagen, avonden en nachten ploeteren op mijn dissertatie en alle superstressvolle taken daaromheen. Eigenlijk had ik een jaar vrij willen nemen om te gaan reizen en bij te komen. Maar toen ik mijn droombaan aangeboden kreeg bij een gerenommeerd bedrijf, kon ik niet weigeren. Weer begon een tijd van hard werken. Daarbij had ik ook nog een gezin dat de nodige aandacht vroeg. Ik merkte dat ik het steeds lastiger vond om alle ballen tegelijk omhoog te houden. Rust houden in het weekend was er niet bij. Hoewel ik me doodop voelde, bleef ik doorzetten. Maar op een gegeven moment was het net alsof het knopje in mijn lichaam en geest ineens omging. Ik kón gewoon niet meer.’

Uitgeput en opgebrand

Er zijn veel mensen zoals Lieke. Hardwerkende, perfectionistische en vaak nog erg jonge mensen, die ontzettend veel van zichzelf eisen. Ze zijn druk met het leveren van prestaties op het werk, en willen daarnaast óók nog een goede ouder, een leuke partner en flink sporten. Daarbovenop zijn er natuurlijk nog de huishoudelijke en sociale verplichtingen die zij moeten volbrengen. Iedereen heeft rust tijd voor zichzelf nodig. Maar in hun leven is daar eigenlijk geen plek voor. Het is niet verwonderlijk dat deze mensen veel stress ervaren. Natuurlijk is een beetje stress niet erg. Dit zorgt voor alertheid en helpt bij het leveren van prestaties. Maar in dit geval duurt de stress te lang, en is er ook geen tijd om te herstellen. Ze gaan steeds maar dóór en verliezen zichzelf hierbij compleet uit het oog. Hierdoor kampen ze met grote vermoeidheid en voelen ze zich uitgeput en opgebrand. Ze zijn emotioneel geprikkeld, en hebben bijvoorbeeld een korter lontje of huilbuien. De meesten houden dit gejaagde leven ondanks alles lang vol; zó sterk zijn ze. Maar het moment dat ze uiteindelijk opbranden, en overspannen raken of een burn-out krijgen, is onvermijdelijk.

Een massage helpt!

Het herstel van een burn-out duurt vaak lang. Natuurlijk kunnen massages een burn-out niet volledig oplossen. Hier is vaak intensievere hulp voor nodig, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Maar een massage kan wél een goede ondersteuning zijn. Hierdoor ervaar je weer hoe het is om helemaal ontspannen te zijn, wat de balans tussen lichaam en geest ten goede komt. Tijdens de massage worden alle spanningen in je lijf en geest opgespoord. Je wordt je bewust van alle pijnpunten in je lijf – ook die waar je eigenlijk helemaal geen aandacht aan had besteed. Door het losmaken van je spieren komen er afvalstoffen vrij. Maar door het masseren kunnen er ook emoties getriggerd worden, en ineens loskomen terwijl je op de behandelbank ligt. Dit zijn vaak emoties die al jarenlang ergens in je lijf zijn opgeslagen. Dat deze nu vrijkomen, voelt als een opluchting.

Geluksgevoel

Maar wees niet bang, je zal je vooral licht en prettig voelen tijdens de behandeling. Een massage triggert namelijk ook de aanmaak van de gelukshormonen endorfine en oxytocine. Neem je regelmatig een massage, dan wordt je stress stukje voor stukje minder, en bouw je langzaam maar zeker meer energie op. Dat is ook de ervaring van Lieke. Inmiddels, na haar herstel, blijft ze om de zoveel tijd een massage . Dit om problemen als hevige stress in de toekomst vóór te zijn, maar ook omdat ze nu inziet dat tijd nemen voor jezelf en voor ontspanning echt belangrijk is. ‘Het voelt gewoon goed om te blijven doen, ik word me dan echt even bewust van hoe het nú met me gaat.’

Loop jij tegen een burn-out aan?

Dit zijn de signalen:

  • Je hebt last van hartkloppingen, een versnelde adem en een verhoogde bloeddruk.

  • Je hebt een kort lontje en je bent snel geïrriteerd.

  • Je hebt slaapproblemen. Doordat je aan het piekeren slaat over wat er nog allemaal op je ’to do’-lijst staat of hoe je situatie moet oplossen, kun je maar lastig de slaap vatten.

  • Je voelt je doodmoe. Niet moe zoals na een goede work-out, maar echt compleet uitgeblust.
  • De stress en spanning zetten zich vast in je lichaam, waardoor je vaak last krijgt van hoofdpijn, rugpijn, spierpijn of darmklachten.

  • Je voelt je somber, neerslachtig en angstig.

  • Je hebt concentratieproblemen, geheugenverlies en maakt sneller fouten.

  • Je weerstand gaat omlaag en je bent vatbaarder voor ziektes. Dat griepje en die verkoudheid die rondgaan, heb jij ook meteen te pakken.

  • Je zelfbeeld is omlaag gegaan, waardoor je constant twijfelt aan jezelf of jezelf naar beneden haalt.

Herken jij je in deze punten, trek dan op tijd aan de bel. Luister naar je lichaam en negeer de signalen niet.

Over Manuele praktijk Anna

Anna heeft naast haar opleidingen in Oosterse geneeskunst zoals verschillende Shiatsu-stijlen, guasha, cupping en kinesio-taping ook diverse Westerse therapievormen geleerd, zoals sportmassage, triggerpoint-therapie en fasciarelease. Daarnaast onderhoudt ze ook haar medische basiskennis volgens de Plato-normen en is daarmee dus breed geschoold. Hierdoor kan ze problemen vanuit verschillende invalshoeken benaderen en dat maakt haar aanpak zo effectief!

 

Vragen? Stel ze hier! Of maak meteen een afspraak:

1 + 10 =

Share This