Guasha

 

Guasha betekent letterlijk “Schrapen van afvalstoffen”. Guasha komt uit China en wordt daar al generaties lang ingezet bij de behandeling van talloze klachten.
Door verschillende oorzaken (stress, overbelasting, eten, medicatie, roken, alcohol, milieuvervuiling etc.) vormen zich afvalstoffen in ons lichaam. Deze worden normaal gesproken ook weer uitgescheiden, maar soms kan het lichaam het even niet verwerken, en dan “parkeert” het lichaam de afvalstoffen vaak in het bindweefsel. Hier heb je in eerste instantie niet direct veel last van, maar als ook het bindweefsel vol komt te zitten, wordt het steeds moeilijker om optimaal te functioneren. Zuurstof en voedingsstoffen krijgen moeite om de cellen te bereiken en er ontstaan klachten.
Met een speciale Jade-steen en kruiden-olie wordt over de huid geschraapt om het lichaam te helpen afvalstoffen op te ruimen.
De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkades (afvalstoffen) zijn, verschijnen “bloeduitstortingen” (sha) in de huid (niet op de huid). Aan de kleur van de Sha is te zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe langer het er al zit. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen.

Wanneer Guasha therapie?

Guasha kan bij heel veel klachten worden toegepast en is zeer effectief. Vaak merk je al direct na de behandeling verbetering.
Voorbeelden van klachten die met Guasha behandeld kunnen worden: nachtzweten, klachten aan spieren en pezen, nek- en schouderklachten, rugklachten, tennisarm, kniepijn, heuppijn, hoofdpijn, overgangsklachten, stressklachten.

Hoewel de plekken er pijnlijk uitzien, zijn ze dit over het algemeen niet.

Wat doet Guasha?

Guasha zorgt door de druk van het schrapen voor een soort “zuiging” onder de huid in het bindweefsel. En deze zuiging zorgt ervoor dat gestagneerd intercellulair vocht naar de oppervlakte beweegt en verwijdert daarmee de toxische resten (de afvalstoffen), zodat er tegelijkertijd een doorstroming plaats vindt van vers zuurstofrijk vocht, rijk aan voedingsstoffen, waardoor een versnelling van revitalisering van de cellen plaatsvindt.
Als de afvalstoffen naar de oppervlakte komen, komt er vaak tegelijk ook wat serum en rode bloedlichaampjes uit de haarvaatjes mee naar boven.
Dit lokt een reactie van het immuunsysteem uit. Dat er afvalstoffen in het bindweefsel aanwezig waren, dat was het lichaam wel gewend, het heeft zelf die afvalstoffen daar gedumpt. Maar bloed is een andere zaak. Daar wordt meteen op gereageerd, omdat het niet thuis hoort in het bindweefsel.
Het lichaam ruimt dit meestal binnen een week op (de rode vlekken zijn dan weer verdwenen).

Vragen? Stel ze hier! Of maak meteen een afspraak:

5 + 11 =